Festival om Norden

Hør Teitur og The Hearing

SPOT har udvalgt seks bands og musikere til at spille ved Nordiske Nätter. Her kan man høre nogle bud på en fælles nordisk tone: Følsomhed, skrøbelighed og et stærkt mod til at gå egne veje. Lyt dig ind på den nordiske tone.

Nordisk musik er kendt for sin inderlighed, følsomhed og et stærkt mod til at finde sin egen lyd og sit eget udtryk.
Det kan høres fredag 4. og lørdag 5. november, når seks musikere og bands fra hele Norden spiller ved Nordiske Nätter på Moesgaard Museum.
De seks bands er udvalgt i et samarbejde mellem Folkeuniversitetet og SPOT Festival:

  • Teitur (FO)
  • Northern Assembly (DK)
  • The Hearing (FI)
  • Maria Malmö (DK)
  • Vilde Tuv (N)
  • Rethink Folk Music, en workshop, hvor Trio Svin og unge danske og norske musikere nyfortolker østjyske folkemelodier.

Nordiske musikere skiller sig ud

”Musikerne er valgt for at vise nogle af de strømninger og særkender, vi ser i nordisk musik: Følsomhed, skrøbelighed og inderlighed - ofte i et lidt tilbageholdent udtryk. Som folk er vi ikke så flamboyante, som de er sydpå, og det afspejles i musikken,” siger SPOT-programchef Esben Marchen.

”Generelt er de nordiske musikere ikke bange for at skille sig ud. Man går gerne sine egne veje frem for at efterligne andres musik, og det kan høres. De kunstneriske ambitioner og det tekniske niveau er virkelig højt,” siger han og forklarer, at dét hænger sammen med vores nordiske velfærdssamfund, hvor musikområdet ligesom alt andet er gennemreguleret:

”Musikerne er næsten sikre på at opnå i hvert fald en lille indtjening, når de spiller koncerter. Vores spillesteders offentlige støtte er betinget af, at de præsenterer nye talenter. Det betyder, at musikerne kan tillade sig at stræbe efter det kunstneriske og ikke kun gå efter et stort publikum.”

Viden og musik supplerer hinanden

Folkeuniversitetet og SPOT Festival samarbejder jævnligt om at koble vidensoplæg og musik sammen.

”Det løfter vores vidensarrangementer, når SPOT deltager med musik, der lægger en ny vinkel oven på samme emne,” siger festival- og eventschef Hanne Lundgren Nielsen, Folkeuniversitetet. ”Vi når et bredere publikum: Nogle kommer mest for musikken, andre for foredragene, og de får åbnet ørerne for ny nordisk musik.”

SPOT’s Esben Marcher tilføjer:

”Grundlæggende vil SPOT og Folkeuniversitetet/Nordiske Nätter mange af de samme ting omkring oplysning og udvikling, men inden for hvert vores felt. Vi supplere hinanden godt, og vi er glade for at kunne præsentere musik i de helt unikke omgivelser på Moesgaard Museum.”